Kinderschaatsen: welke kinderschaatsen moet ik kopen?

kinderschaatsen welke kinderschaatsen kopen twee jongens op kinderschaatsenHeb je de schaatskoorts ook al te pakken? De temperaturen dalen weer onder het vriespunt en de eerste schaatsers op natuurijs zijn alweer gespot. Kortom: tijd om de schaatsen uit het vet te halen. Of als je ze nog niet hebt voor de kleine spruit: tijd om kinderschaatsen te kopen.

Welke kinderschaatsen moet ik kopen?

kinderschaatsen dubbele ijzers verstelbare kinderschaatsen
Bron: bol.com

Er zijn vele verschillende kinderschaatsen te koop. Veelal beginnen de allerkleinsten op verstelbare kinderschaatsen met dubbele ijzers. Dit zijn vaak opzetschaatsen of opzetijzers die je vast maakt aan een bestaande schoen. De dubbele ijzers zorgen ervoor dat je kind stabiel op het ijs kan staan en kan wennen aan de schaatsbewegingen en het gevoel van glijden over het ijs. Zorg er wel voor dat de schoen wel wat hoger is en de enkels een beetje steun biedt. Kinderschaatsen met dubbele ijzers zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren.

Kunstschaatsen of ijshockeyschaatsen

kinderschaatsen zwarte ijshockeyschaatsen voor 5 tot 10 jaar oud
Bron: Decathlon

Als je nog niet heel vaardig bent met schaatsen dan is het slim om te beginnen met ijshockey- of kunstschaatsen. Het voordeel van deze soorten schaatsen is dat zowel ijshockeyschaatsen als kunstschaatsen kortere ijzers hebben (dan struikel je minder snel en leer je sneller bochtjes nemen) en een schoen hebben die meer steun geeft aan de enkels. Kunstschaatsen hebben vaak een iets zachtere schoen en ijshockeyschaatsen hebben vaak een harde kunststofschoen die vergelijkbaar is met die van skeelers of inlineskates. Met ijshockeyschaatsen en kunstschaatsen leer je sneller trucjes doen op het ijs en ben je wat wendbaarder dan met bijvoorbeeld norenschaatsen.

Lage en hoge noren

norenschaatsen kindershchaatsen lage noren voor kinderen
Bron: bol.com

Noren zijn schaatsen voor het kind wat gewend is aan schaatsen en langere tochten op natuurijs wilt maken. Bij de klassieke norenschaatsen zijn schoenen zijn wat lager en zachter en zitten ze vaak niet om de enkels. Hiervoor zijn dus stevige enkels vereist. Maar ook schaatsen gaan met hun tijd mee; de norenschaatsen zijn ook verkrijgbaar met een wat hogere en stevigere schoen. Het verschil tussen hoge en lage noren is de afstand tot het ijs. Hoge noren (de naam zegt het al) zitten hoger op de ijzers. Hierdoor kun je sneller gaan en heb je minder slagen nodig om over een afstand te rijden. Lage noren zijn voor de iets gevorderde schaatsen die gewend is aan het ijs.

Hybride schaatsen

hybride schaatsen, van schaatsen naar inlineskates
Bron: bol.com

Vind je schaatsen te duur om aan te schaffen omdat ze maar zo weinig gebruikt worden? Denk dan eens aan een hybride model. Wanneer de vrieskou voorbij is kunnen de schaatsen omge’tover’d worden naar inlineskates. Zo heeft je kind er zowel in de zomer als in de winter plezier van. Van schaatsen naar skeeleren en andersom.

Bekijk de hybride schaatsen bij bol.com