Waterpokken, wat nu?

 

wat te doen tegen waterpokken
Bron: Robert de Bock

In de herfst steken kinderziektes vaker de kop op, zo ook waterpokken. Ieder kind moet het helaas een keer gehad hebben, maar leuk is anders. Zo’n koortsig kindje met allemaal jeukende blaasjes… Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de jeuk te verlichten.

Wat te doen bij waterpokken?

In principe hoef je niks te doen bij waterpokken. Het is een virus en het lijf van je kind moet het zelf opruimen, zo bouwt je kind er een resistentie tegen op en krijg je (bijna) nooit meer waterpokken. Thuishouden van school of het kinderdagverblijf is vaak niet nodig als je kind zich er goed genoeg voor voelt. Andere kindjes zijn daarvoor waarschijnlijk al besmet. Als de blaasjes uiteindelijk zijn ingedroogd, is je kind niet meer besmettelijk. Bij waterpokken hoort vaak koorts, met water gevulde blaasjes en jeuk, heel veel jeuk! Om de jeuk te verlichten kun je verschillende dingen doen.

Haverzemelen in bad

Een eeuwenoude tip tegen jeuk bij waterpokken is om je kind in bad te doen met havermout; een zogenoemd zemelbadje. Toen mijn dochter waterpokken kreeg deed ik haar regelmatig in zo’n badje met zemelen. Ik deed gewone havermoutzemelen in een hydrofiel doekje, elastiekje er om heen en liet het trekken in een lauwwarm badje. Het water wordt een beetje troebelwit en het laat een zacht laagje achter op het huidje van je kind. Dep met het bolletje de vlekjes extra aan. De havermout schijnt te helpen om de huid zachter te maken, neemt wat van de jeuk weg en zorgt dat de vlekjes sneller indrogen. Gebruik trouwens naast de zemelen geen zeep of shampoo, daarmee doe je de werking van het zemelbadje teniet. Naast ouderwetse (en eetbare) haverzemelen kun je ook Heltiq zemelenbad gebruiken. Ook op basis van havermout, maar dan in een extract.

Zalf tegen waterpokken

Naast havermoutbadjes kun je de jeukende waterpokblaasjes insmeren met een zalf of een lotion. Ik raad de Waterpokkenlotion van Dr. Leenarts aan Deze waterpokkenzalf vermindert de jeuk en zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. De combinatie van de verschillende ingrediënten zorgt voor een indrogend, jeukstillend, verkoelend en beschermend effect op de huid. Tip voor  extra verkoeling: bewaar de waterpokkenlotion in de koelkast.