Wat te doen tegen een zwangerschapsmasker?

wat doen tegen zwangersschapsmaskerDe term zwangerschapsmasker slaat op de pigmentvlekken die in je gezicht kunnen ontstaan tijdens een zwangerschap. Deze onschuldige vorm van hyperpigmentatie kan tijdens de tweede en derde trimester van je zwangerschap zichtbaar worden. Hormoonschommelingen veroorzaken bruine vlekken in je gezicht. Deze ontstaan meestal op het voorhoofd, de jukbeenderen, rond de ogen, op de bovenlip en kin, zoals de naam al zegt; meestal in de vorm van een masker dus. Maar het kan ook zijn dat je bruine pigmentvlekjes krijgt op je nek en armen.

Hoe voorkom je een zwangerschapsmasker?

Dagcrème met spf 30
Bron: Paula’s Choice

Hormonen in combinatie met blootstelling aan de zon zijn de oorzaak van het ontstaan van een zwangerschapsmakser, smeer je daarom elke dag in met een (dag)crème met SPF 30 – 50. Sowieso is het beter om tijdens je zwangerschap niet uitgebreid te gaan zonnen maar wil je een zwangerschapsmasker voorkomen, smeer dan iedere ochtend een SPF-crème op en blijf uit de zon. Heb je bij een eerdere zwangerschap een zwangerschapsmasker gehad? Dan is de kans groot dat je die weer krijgt. Mijn favoriete merk dagcrème is Paula’s Choice. Ik vind de filosofie van het merk erg mooi: er zit geen ingrediënt in zonder een reden. En dat betekent onder andere; zonder kleur- en geurstoffen. Ook niet onbelangrijk: het is dierproefvrij.

Wat kun je doen tegen een zwangerschapsmasker?

aha exfoliant
Bron: Paula’s Choice

Begin met je dagelijks iedere ochtend in te smeren met een SPF-product. Sowieso is voorkomen beter dan genezen, maar als je eenmaal vlekjes hebt, wil je niet dat het erger wordt. Daarnaast kun je de pigmentvlekken zichtbaar verminderen door een exfoliant met AHA te gebruiken. Een exfoliant zorgt ervoor dat de bovenste laag dode huidcellen op een milde wijze wordt verwijderd. Bij regelmatig gebruik worden vlekjes minder. Als je pigmentvlekjes op je armen en nek hebt, kun je ook een bodylotion met AHA overwegen.

 

Bekijk meer informatie van Paula’s Choice over pigmentvlekken >

Gelukkig verdwijnt een zwangerschapsmasker na de zwangerschap doorgaans binnen enkele maanden vanzelf. Het is zelden dat een zwangerschapsmasker niet binnen enkele maanden na de bevalling vanzelf verdwijnt, maar het komt voor. Blijf je pigmentvlekken houden? Neem dan contact op met je huisarts, er zijn behandelingen voor.