Eerste tekenen zwangerschap

vrouw bekijkt agenda of ze zwanger kan zijn eerste tekenen zwangerschapNiet alle eerste tekenen van een zwangerschap zijn even snel te herkennen. Iedereen weet de meest voor de hand liggend teken op te noemen: ochtendmisselijkheid. Maar niet alle zwangere vrouwen hebben hier last van. En er zijn meer zwangerschapstekenen die minder voor de hand liggen maar al heel snel aangeven dat je zwanger bent. Zelfs voordat je er achterkomt dat je niet ongesteld bent geworden.

Wat zijn de eerste tekenen dat je zwanger bent?

  1. Verhoogde hartslag
  2. Buik- en rugpijn
  3. Versterkte reuk
  4. Vermoeidheid
  5. Vaak moeten plassen
  6. Pijnlijke borsten
  7. Het koud hebben

Dit waren de eerste zwangerschapstekenen die ik in ieder geval aan de lijve heb ondervonden. Hieronder lees je meer over de verschillende tekenen:

Verhoogde hartslag

Met een fitbit houd je je hartslag in de gaten om te kijken of je zwanger bent
Bron: bol.com

Dit is één van de eerste tekenen van een zwangerschap die je niet vaak leest of iemand over hoort. Tijdens mijn zwangerschap had ik een Fitbit met hartslagmeter om, vooral om mijn aantal stappen bij te houden. Maar toen viel het me op dat mijn normale hartslag wat verhoogd was de hele tijd. Van een hartslag in rust van tussen de 50-60 slagen per minuut (ja, ik weet het, heel laag) tot tussen de 65-75. En door die hogere hartslag kun je ook sneller buiten adem raken.

Buik- en rugpijn

Stiekem is dit een heel vervelend zwangerschapsteken. Als je, zoals ik, bijna altijd last hebt van buik- en rugpijn als je ongesteld moet worden dan is dit zwangerschapsteken er goed mee te verwarren. Het voelt gewoon alsof je ongesteld wordt. Maar als de bloeding uitblijft, en je hebt zelfs geen bruine afscheiding, dan zou ik je aanraden om een zwangerschapstest te doen.

Versterkte reuk

eerste zwangersteken versterkte reukHeel apart, maar er is 1 geur die ik alleen maar ruik als ik zwanger ben. Als ik niet zwanger ben ruik ik het niet. Dit was voor mij ook een heel vroeg teken dat ik zwanger was. Als je dingen heel sterk ruikt, of opeens die lekkere geur van de wasverzachter enorm vindt stinken zou je zo maar zwanger kunnen zijn. Ook kun je enorm zin hebben in bepaald eten of helemaal geen zin hebben in eten, en natuurlijk zelfs kotsmisselijk zijn iedere ochtend.

Vermoeidheid

eerste teken van de zwangerschap kan vermoeidheid zijn zoals deze vrouw die in de trein in slaap is gevallenHet eerste trimester van de zwangerschap was ik doodop. Slapen in de auto terwijl mijn man reed, heel lang uitslapen, dutjes doen op de bank, in slaap vallen tijdens de film. Ik was kapot tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Blijkbaar ook een heel normaal zwangerschapsteken.

Vaak moeten plassen

vaak plassen is ook een eerste teken van zwangerschap bord naar de wcDat vaak moeten plassen was in het eerste trimester ook een ramp. Normaal sliep ik de hele nacht door zonder naar de wc te moeten. Toen ik zwanger was ging ik voor het slapen gaan, toen ik net in bed lag en dan nog soms 2x ’s nachts. Pfff, gelukkig heb je dan nog niet de ongemakken van het laatste trimester. Dan moet je ook vaak plassen, maar dan is het moeilijker om zo uit bed te springen.

Pijnlijke borsten

pijnlijke borsten zijn ook een teken van zwangerschap beeld met borstenHelaas ook een teken van een zwangerschap dat op een ongesteldheidsteken lijkt. Het verschil kan zijn dat borsten zwaarder voelen en dat je donkerdere tepels kunt hebben. De gevoeligheid gaat niet snel weg als je zwanger bent maar blijft wel een tijd duren.

Het koud hebben

Koud hebben is ook een eerste teken van zwangerschap zoals deze dame onder een deken op de bankIk heb het niet heel snel koud, maar in de eerste weken van mijn zwangerschap zat ik in de zomer met een dik gebreid vest, een lange joggingbroek en dikke sokken op de bank. Dit had er vast ook mee te maken dat ik heel moe was, want dan heb ik het ook kouder. Maar met 20 graden er zo dik ingepakt bij zitten deed ik alleen toen ik zwanger was.

Echt zeker weten? Doe een zwangerschapstest

Extra vroege zwangerschapstest van Sensitest
Bron: Drogisterij.net

Het enige wat je de meeste duidelijkheid kan geven of je zwanger bent of niet is een zwangerschapstest. Zit je nog een paar dagen voordat je ongesteld moet worden? Doe dan een speciale vroege zwangerschapstest. De uitslag kan nog niet helemaal betrouwbaar zijn, maar doe dan een paar dagen nog één voor de zekerheid.

Zwanger en nu?

davitamon foliumzuur is een goed idee om te gaan slikken als je ontdekt dat je zwanger bent
Bron: Drogisterij.net

Als de test aangeeft dat je zwanger bent kun je het beste je huisarts bellen. Hij of zij kan je informeren over het vervolgtraject. Of je kunt contact opnemen met de verloskundeafdeling in het ziekenhuis of met een verloskundepraktijk. Je maakt dan een aspraak voor een zogenoemde termijnecho. Deze echo vindt plaats als je tussen de 8 en 12 weken zwanger bent. Ze kijken dan hoeveel weken je zwanger bent en hoe de groei gaat. En als je nog niet begonnen was met foliumzuur slikken, begin er dan meteen mee! Dit is essentieel voor een goede ontwikkeling van je ongeboren kindje.